Ik heb als Waarheidsvinder onderzoek gedaan naar de kwaliteit van de ondertussen 16 gesloopte woningen van fase 1 Begoniastraat. Ze zouden oud zijn, in slechte staat zijn en niet energiezuinig zijn.
Ik was erg benieuwd wat de kwaliteit van de gesloopte woningen eigenlijk echt was, ten tijde van de aanvang van de wijkvernieuwingsplannen (2016) . En was op zoek. Bleek dat ik de oplossing in een hele stapel documenten op mijn bureau had liggen….
Zoals bekend zijn de Woningen van de Begoniastraat (fase 1) Bloemenbuurt ondertussen door Woningcorporatie Welwonen gesloopt. Welwonen heeft aan de gemeenteraad en de toenmalige reguliere huurders verklaard dat deze glazenhuis woningen energielabel F, G. e.d. zouden hebben. Aan de deelnemer van de wijkwandeling en bijeenkomsten in 2017 is verklaard dat de woningen van erge slechte kwaliteit waren. Daarom hadden zij unaniem voor de sloop van fase 1 gestemd.
Echter … De slechte kwaliteit van de woningen lijkt compleet door Welwonen verzonnen te zijn. De al gesloopte woningen Begoniastraat blijken tijdens de aanvang van de plannen in 2016 energielabel B te hebben gehad. Dit is DE energielabel wat de Overheid minimaal vereist. Van sloopwoningen en een overheidsopdracht tot sloop was dus helemaal geen sprake. De woningen van fase 2 hebben energie-labels van variërend van B-C, is gebleken. Hiermee is aangetoond dat ook fase 2 gemakkelijk gerenoveerd had kunnen worden.
Bij de bijgevoegde energielabel B van zo’n glazen woning hoorde dan ook een laag energieprijskaartje van 1082 KWH tegen het landelijk gemiddelde van 3200 KWH. Zoals je kunt zien is dit ruim onder het landelijk gemiddelde. Zo’n laag bedrag zal nooit meer terug komen. Dat de woningen van de Begoniastraat veel energie verbruikten is dus onjuiste informatieverstrekking en ronduit door Welwonen verzonnen!
Het College heeft dan ook toestemming aan de gemeenteraad gevraagd om goede woningen te slopen en heeft daarmee deze woningen vanaf 2017 tot 2021 onnodig van de reguliere huurmarkt af laten halen. Het lijkt er dan ook sterk op dat het College er de hand in heeft gehad dat de woningnood in Enkhuizen hierdoor verergerd.
De enige die er op vooruit is gegaan is Welwonen. Haar vastgoed is opgewaardeerd, wat een hogere huur opbrengt. Sommige huurders betaalden nog maar €450-€500. Hier is Welwonen nu ook vanaf. Nu de rest van de wijk nog.
M.a.w. Het College van Enkhuizen vinden blijkbaar dat de sloop van woningen van goede kwaliteit, en het verkassen van de reguliere huurders die er al jarenlang wonen, bijdraagt aan het oplossen van de woningnood.
Fase 2
Fase 2
Fase 4
Energieverbruik onder het landelijk gemiddelde